Festlig prisuddeling

Søndag den 29. oktober blev en festlig eftermiddag i Museum Thys afdeling, Jernbanegade 6. Tilslutningen var god, op mod et halvt hundrede. Højdepunktet var, da formanden for Limfjordsegnens Litteratur Samvirke, Pia Grandjean, overrakte Samvirkets litteraturpris til Morten Høi Jensen. Prisen blev i år uddelt i J. P. Jacobsens navn. Morten Høi Jensen fik tildelt prisen, fordi han er aktuel med en ny biografi om J. P. Jacobsen, udgivet på et anerkendt amerikansk universitetsforlag.

Inden selve prisoverrækkelsen blev der givet en saglig og humørfyldt begrundelse for valget af Morten Høi Jensen. Else Bisgaard fra J. P. Jacobsen Selskabet stod for denne del og sagde blandt andet:

”At læse Mortens biografi “A Difficult Death” er en forfriskende og intens måde at blive introduceret til Jacobsen.

Det gør godt at læse om Jacobsen og hans liv fra en anden vinkel end den vanlige, lokale og nationale. Vi bliver hér mindet om at Jacobsen nok trådte sine barnesko lokalt, men at hans litteratur er almenmenneskelig og bør læses og reflekteres i et almenmenneskeligt og globalt perspektiv.

For se: det hér er en rigtig BOG – i en digital tidsalder! Den er god at sidde med, fordybe sig i – masser af tekst, få men nøje udvalgte billeder. Man føler sig i gode hænder med Morten Høi Jensens bog.”

Senere i sin grundige motivation pointerede Else Bisgaard: ”Bogen er skrevet i en saglig, nøgtern, seriøs og alvorlig tone – men den er på ingen måde følelseskold eller distant i forhold til sit stof og sit emne. Man behøver nemlig ikke være følelseskold eller “følelsesfri” bare fordi man er saglig!”

Efter prisoverrækkelsen fik prismodtageren ordet. Han betonede blandt andet, at for ham var Niels Lyhne forfatterens hovedværk og en del af verdenslitteraturen. Morten Høi Jensens indlæg scorede mange points hos tilhørerne, hvoraf en del havde et godt kendskab til J. P. Jacobsen. Indlægget vil i sin helhed blive bragt i næste nummer af Jacobseniana, som udkommer i marts.

Dagen efter var der en fin omtale af prisoverrækkelsen i Thisted Dagblad. Til avisen sagde Morten Høi Jensen: ”Det, som drog mig mod J. P. Jacobsen, er hans unikke skrivestil. Han har en enorm dybde og beskæftigede sig med livets helt store spørgsmål.”

Læs mere

Seneste