Kvartalsklumme – Oktober 2021
En sær triade – Ny Carlsberg Glyptotek
Kvartalsklumme – Juli 2021
Operaen “Dyrets år 1661” og teaterforestillingen “Marie Grubbe – den levende”.
Kvartalsklumme – April 2021
Der bør altid være roser ….
Kvartalsklumme – Januar 2021
Om mindestuer og Fugl Føniks
Foredrag ved Dy Plambeck, den 2. november 2020 er aflyst og udsættes til 2021
Ny Indkaldelse til generalforsamling 2020 samt foredrag ved Dy Plambeck
Klokken i Bergamo
Essay af Else Bisgaard
Link til: Klokken i Bergamo
Kunsten at vågne – standsninger i tidens og tekstens løb
Speciale af Rólant Dam
Rólant Dam, Kunsten at vågne
Ny version af bibliografi – Marts 2016
Jens Peter Jacobsen bibliografi – Litteraturhenvisninger 1967-2015 – Ved Aage Jørgensen
The poet of poets…
Morten Høi Jensen, bosiddende i New York, arbejder p.t. på en engelsksproget biografi om J.P. Jacobsen. Nedenstående introducerer Morten Høi Jensen sig selv og især hans faible for Jacobsen:
Jeg flyttede til USA i 2007. I første omgang til Miami, men sidenhen New York, hvor jeg har boet i snart 6 år. Jeg studerede litteratur på The New School for Social Research. Der fik jeg min Master i 2013. Jeg var ansat i godt ti måneder hos New York Review of Books, og har desuden arbejdet hos Bookforum Magazine og forlaget New Directions. Siden 2010 har jeg forsøgt at skrive boganmeldelser og litterære essays, som er min foretrukne genre at skrive i. Mine store helte inden for denne genre er James Wood, V. S. Pritchett, og Virginia Woolf — sjovt nok alle tre englændere. Jeg skriver primært for Los Angeles Review of Books, hvor jeg har anmeldt bøger om bl.a. Kierkegaard, ateisme, Stefan Zweig, Naja Marie Aidt og Dorthe Nors.
Jeg skrev et Bachelor-speciale om J. P. Jacobsen i 2010 og blev dybt fascineret af hans forfattervirksomhed og hans enestående indflydelse på tyske, østrigske, og engelske forfattere. Jeg var slet ikke klar over, hvor populær han engang var i udlandet. Min biografi vil behandle dette ganske omhyggeligt — søge efter Jacobsens spor i senere forfatterskaber, tyske og østrigske såvel som italienske, engelske, og amerikanske.
Jeg mener Niels Lyhne er et hovedværk i verdenslitteraturen, omend et lidt glemt hovedværk. Det er unikt placeret mellem Flaubert og Turgenev på den ene hånd og Mann, Rilke, Camus og Sarte på den anden. Det er virkelig forbløffende, hvor meget der udspringer fra den. Portrættet af hovedpersonen er så rigt og samtidig så flygtigt.
Romanen rammer et meget centralt emne i filosofien og litteraturen om et menneskes higen efter mening, efter lykke, efter kærlighed.
Jeg tror, men kan selvfølgelig ikke vide det med sikkerhed, at det var lidt af et brud med Jacobsens ateistiske verdenssyn. Jeg mener ikke han blev religiøs, slet ikke, men måske indså han, hvor utilstrækkelig et ateistisk verdenssyn er, når man ligger alene ved dødens dør. På dette punkt har den meget tilfælles med Camus’ Sisyfos Myten, efter min mening.
Noget helt andet jeg også føler mig tiltrukket af hos Jacobsen, er hans menneskelighed. Man kan selvfølgelig aldrig vide, hvordan han var som menneske, men at dømme ud fra hans breve og dagbogsnotater og de udsagn, der findes om ham, virker han som et kærligt, lunt og lidt kejtet menneske. Der er en enorm patos i alt hvad jeg læser om ham.
Jeg får lyst til at værne om ham, passe på ham. Hvad han har tænkt på i alle de år han lå i Thisted og langsomt drev mod døden — jeg ville ønske, jeg vidste det.
Ny bibliografi
J.P. Jacobsen – litteraturhenvisninger 1967-2014 Ved Aage Jørgensen
Avisartikel
De nørder med J.P. Jacobsen !
__________________________
Studiekreds
J.P. Jacobsen og rejserne
Rejse det er livet og lykken, skrev JP hjem til forældrene fra Prag i juli 1873. Udsagnet rummer jo en slet skjult reference til en anden berømt dansk digter, der også skrev om glæden ved at rejse.
Jacobsen foretog i alt kun tre udlandsrejser, alle sydpå, men han rejste også en del inden for Danmarks grænser. F.eks. blev Læsø, Anholt og Bornholm besøgt tillige med mange hjørner af Thy for at gøre botaniske studier.
I studiekredsen vil vi belyse rejsernes betydning for og aftryk i hans forfatterskab og øvrige arbejder. Vi vil kaste blikke ud til andre forfatteres refleksioner over rejsen som inspiration for deres arbejde og vi vil se på, hvordan rejser i øvrigt sætter spor i danske forfatterskaber, primært i 1800-tallet.
Dette er studiekreds nr.6 om digteren, forfatteren og naturvidenskabsmanden J.P. Jacobsen.
Fem mandage i januar-marts 2015.
D. 19.1., 2.2., 16.2., 2.3. og 16.3. – alle aftener kl. 19.30-ca. 21.30.
Sted: Thisted Museum, Jernbanegade 4, Thisted
Studiekredsleder: Else Bisgaard
Pris for medlemmer af J.P. Jacobsen Selskabet og/eller Thisted Frie Oplysningsforbund kr. 250,-
Pris for ikke-medlemmer: kr. 350,-
Tilmelding til
Anders Damm: adamm@mail.tele.dk
eller Else Bisgaard: elsebi52@gmail.com
Studiekredsen afvikles i et samarbejde mellem Thisted Frie Oplysningsforbind (TFO) og J.P. Jacobsen Selskabet.
Selvom det er 6. gang, vi afholder studiekreds, kræves der absolut ingen forudsætninger for at deltage. Man behøver ikke have deltaget i tidligere studiekredse og man behøver ingen særlige litterære eller historiske forudsætninger for at være med. Men interesse for og nysgerrighed efter både J.P. Jacobsen som person og som forfatter samt hans betydning i hans egen samtid og i vores nutid er selvfølgelig en god indfaldsvinkel.
Studiekredsen tilrettelægges således at forfatterskabet og det særlige tema – rejserne – reflekteres og diskuteres med afsæt i korte oplæg fra hhv. studiekredslederen og evt. andre. I studiekredsen indgår henvisninger til kortere eller længere tekster af hhv. Jacobsen og andre forfattere. Det er frivilligt om man læser disse tekster, der således ikke skal betragtes som ”lektier”. Kortere tekster/tekstuddrag udleveres af studiekredslederen, længere tekster skal man selv skaffe via biblioteket eller lignende. Mere herom på studiekredsens første aften.
Mandag d. 2.3. vil Ernst-Ullrich Pinkert fra Aalborg Universitet bidrage med et foredrag om Rejselyst og rejselitteratur i det 18. og 19. århundrede. Dette foredrag afvikles i samarbejde med Folkeuniversitetet og er således et offentligt foredrag. Se mere herom nedenstående under nyheden ”Foredrag. Rejselyst og rejselitteratur”.
Foredrag
Mandag d. 2.3.2015 kl. 19.30 på Thisted Museum
“Rejselyst og rejselitteratur i det 18. og 19. århundrede”
v. Ernst-Ullrich Pinkert, Aalborg Universitet
Når forfattere som H.C. Andersen og J.P. Jacobsen nærmest enslydende konstaterer “At rejse er at leve ” (1844) resp. ”Rejse det er livet og lykken” (1873), så fremstår ”rejselysten” som synonym for ”livslysten”. Denne livslyst har mange udtryksformer, – rejselitteraturen kan være en af dem, og som sådan behandles den i foredraget om Rejselyst og rejselitteratur i det 18. og 19. århundrede.
Rejselitteratur kan være meget andet end gengivelse eller genspejling af forfatternes rejseindtryk. Rejselitteratur reflekterer f.eks. ofte anden rejselitteratur. H.C.Andersens rejsebøger og Holger Drachmanns Rejsebilleder står således i gæld til den tyske forfatter Heinrich Heines Reisebilder. Denne påvirkning af rejselitteratur-forfattere gennem anden rejselitteratur vil være et af foredragets emner. Et andet emne vil være Italien som rejsemål og som yndet emne i rejselitteraturen i det 18. og 19. århundrede.
Pris for medlemmer af TFO kr. 60,-
Pris for ikke-medlemmer kr. 80,-
Kære medlemmer af J. P. Jacobsen Selskabet!
Hermed en kort beskrivelse (Tag med til Napolibugten) af Selskabets tur til Italien i 2015 udarbejdet af Steen Neergaard. Prisen bliver omkring 7000 kr. Vi har ikke fået tilstrækkeligt med tilkendegivelser endnu, så vi vil bede om en foreløbig tilmelding inden 1. august 2014. Send en e-mail til svend@thistedmuseum.dk eller ring til 9792 0577. De, der allerede har tilkendegivet interesse for rejsen, behøver ikke at skrive. Studiekredsen i januar, februar og marts får i øvrigt som emne “J. P. Jacobsen og rejserne”.
Vi glæder os til at høre fra jer.
På Selskabets vegne
Else Bisgaard
Jytte Nielsen
Svend Sørensen
Førsteudgaven af Fru Marie Grubbe genoptrykt
J. P. Jacobsens roman Fru Marie Grubbe udkom i december 1876. Første oplag på 1250 eksemplarer blev solgt i løbet af en halv snes dage. Senere er forskellige danske udgaver udsendt i over 30 oplag. Dertil kommer, at romanen selvfølgelig er fast inventar i de forskellige oplag af Jacobsens samlede værker.
I 1909 udsendte Gyldendal en pragtudgave af Fru Marie Grubbe i et oplag på 850 med illustrationer af Gudmund Hentze. Mange husker sikkert også Palle Pios illustrationer af Marie Grubbe i Samlede romaner og noveller II (1979). Nu er tiden kommet til endnu en udgivelse med vægt på billedsiden. Det drejer sig om et fotografisk genoptryk af førsteudgaven fra 1876 med et tillæg af collager udført af Susanne Tvermoes. Hun har siden 1969 har haft base i Sindrup i Sydthy, og billederne af Marie Grubbe er lavet i 1985 og er permanent udstillet på Thisted Museum. De er fremstillet af blomsterblade og løvblade – kan man forestille sig noget, der er mere ”jacobsensk”?
Ideen til nyudgivelsen kan tidsfæstes nøje. Den 7. september 2009 besøgte dronning Margrethe Thisted Museum, hvor hun bl.a. så en særudstilling om J. P. Jacobsen. Dronningen blev især optaget af Susanne Tvermoes’ løvcollager og opfordrede museet til at lade dem trykke. Det er sket nu. De kan købes som særtryk, men mange vil sikkert foretrække at se dem sammen med J. P. Jacobsens originale tekst. En klassiker som Fru Marie Grubbe vil mange gerne have stående i flere udgaver. Prisen for den nye bog er 200 kr.
Den nye bog præsenteres i forbindelse med generalforsamlingen i J. P. Jacobsen Selskabet den 7. april. Bogudgivelsen er kl. 16 og finder sted i Thisted Museums nyerhvervede ejendom, Jernbanegade 6.
På udgivernes vegne
Jytte Nielsen
Svend Sørensen